Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΗΣ .. Πρασινος δήμος


Μια πράσινη πολιτεία, όπου τα δέντρα θα φυτρώνουν ακόμα και στα πεζοδρόμια και τις νησίδες των δρόμων, ενώ τα ρέματα θα μεταμορφωθούν σε πάρκα με διαδρομές για περιπατητές, σχεδιάζει να δημιουργήσει ο δήμος Θέρμης στο φιλέτο της επέκτασης σχεδίου πόλης, έκταση πέντε φορές μεγαλύτερη από αυτή του υφιστάμενου οικισμού.
 Οι «ενέσεις» πρασίνου θα γίνουν σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους της επέκτασης 4.000 στρεμμάτων της Θέρμης, όπου σημειώνεται ήδη ανοικοδόμηση, από τα πεζοδρόμια, τις αυλές σχολείων και άλλων δημόσιων χώρων (δημαρχείο, ιδρύματα κ.ά.) μέχρι τμήματα αρχαιολογικών χώρων. Με την ολοκλήρωση μάλιστα του δικτύου πρασίνου που σχεδιάζεται, η Θέρμη θα είναι στο μέλλον μία από τις πιο πράσινες πόλεις της Ελλάδας, με αυξημένο δείκτη αναλογίας πράσινου ανά κάτοικο. Η μελέτη για τη δημιουργία του αειφορικού ολοκληρωμένου δικτύου πρασίνου στον δήμο Θέρμης, που θα αξιοποιεί τις λειτουργίες της πόλης, γίνεται από επιστήμονες του ΑΠΘ και θα παρουσιαστεί στους πολίτες της περιοχής αύριο Τρίτη στις 7.30 το απόγευμα στο πνευματικό κέντρο του δήμου.
Σύμφωνα με τον μελετητή, καθηγητή Γεωπονίας του ΑΠΘ Γιάννη Τσαλικίδη, το εγχείρημα είναι πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς μελετήθηκε ολόκληρη η περιοχή της επέκτασης που βρίσκεται περιμετρικά της Θέρμης, με στόχο το πράσινο να καλύψει κάθε κοινόχρηστο χώρο.

Τα ρέματα γίνονται πάρκα 
  
Η μεταμόρφωση θα είναι μεγαλύτερη και πιο θεαματική κυρίως σε αυλές σχολείων, που είναι αφιλόξενες λόγω της επιφάνειας που καλύπτεται από τσιμέντο, σε αρχαιολογικούς χώρους, αύλειους χώρους δημόσιων κτιρίων και βέβαια στα ρέματα, που θα διαμορφωθούν σε γραμμικά πάρκα με διαδρομές για περίπατο και αναψυχή. Καινοτομία αυτών των πάρκων, μάλιστα, θα αποτελούν τα δάπεδα, που θα είναι υδατοδιαπερατά, δηλαδή θα επιτρέπουν στο νερό να καταλήγει στον υδροφόρο ορίζοντα.
Ήδη, όπως είπε ο κ. Τσαλικίδης, παραδόθηκε η μελέτη για τη διαμόρφωση του γραμμικού πάρκου στο ένα ρέμα της περιοχής, μήκους 2,5 χλμ., που ξεκινά από το ύψος του Πανοράματος και καταλήγει στον δρόμο προς Νέα Μουδανιά. Επίσης ολοκληρώθηκε και η μελέτη για τη διαμόρφωση όλων των πεζοδρομίων της επέκτασης. «Πρόκειται για έναν μπούσουλα που δείχνει πώς θα διαμορφωθούν τα πεζοδρόμια της περιοχής και τι είδους δέντρα μπορούν να φυτευτούν» σημείωσε ο μελετητής και πρόσθεσε ότι επειδή οι περιοχές επέκτασης είναι συνήθως πυκνοδομημένες, ο δήμος ανέθεσε στο ΑΠΘ να σχεδιάσει εξαρχής ένα πράσινο δίκτυο, ούτως ώστε οι κάτοικοι να σεβαστούν τον κοινό δημόσιο χώρο.
Η πρόταση για το δίκτυο πρασίνου στην επέκταση της Θέρμης δεν έχει κοστολογηθεί, ωστόσο η δημοτική αρχή αναζητά ήδη πόρους για να το θέσει άμεσα σε εφαρμογή, ενώ στην περίπτωση που προκηρυχθεί κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα είναι έτοιμη να υποβάλει σχετικό φάκελο.

Τρεις εναλλακτικές διαδρομές

Οι μελετητές διερεύνησαν ακόμη τον ρόλο του ενιαίου δικτύου πρασίνου σε σχέση με όλες τις λειτουργίες της πόλης, καθώς και τις δυνατότητες σύνδεσής του με πολιτιστικούς, ιστορικούς και κοινωνικούς χώρους. Γι’ αυτό και προτείνονται τρεις μεγάλες κατηγορίες περιπάτων διαδρομών με διαφορετικό χαρακτήρα:
* Αστικός περίπατος: Θα αποτελείται από ένα δίκτυο διαδρομών στα όρια της πόλης και θα συνδέει χώρους πολιτιστικού, ιστορικού και λειτουργικού ενδιαφέροντος, συνδέοντας μεταξύ τους τις βασικές λειτουργίες κάθε γειτονιάς.
* Περίπατος νερού: Θα αποτελείται από άξονες που ενοποιούν τις διαδρομές των ρεμάτων καθιστώντας τα πράσινες διαδρομές για περίπατο και αναψυχή.
* Ποδηλατικός περίπατος: Θα διασχίζει τον αστικό περίπατο, με στόχο την εύκολη σύνδεση σημείων ενδιαφέροντος των πολιτών.
 
 
Δίχτυ ασφαλείας από πιθανό κίνδυνο πλημμυρών
 
Δίχτυ ασφαλείας από πιθανό κίνδυνο πλημμυρών στήνει στις ραγδαία αναπτυσσόμενες περιοχές επέκτασης σχεδίου πόλης στη Θέρμη και στο Τριάδι ο οικείος δήμος με την κατασκευή δύο μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων. 
 
Πρόκειται για τη διευθέτηση των χειμάρρων Πανοράματος - Θέρμης και Τριαδίου - Θέρμης Βαθυλάκκου, έργα που θα θωρακίσουν οικιστικές περιοχές-φιλέτα στην ανατολική Θεσσαλονίκη από το ενδεχόμενο πλημμυρών.
Ο δήμος Θέρμης είναι ο πρώτος δήμος της Θεσσαλονίκης που προχωρά στη διευθέτηση χειμάρρων πριν ακόμη κατοικηθούν εξολοκλήρου οι περιοχές επέκτασης και πριν ολοκληρωθούν τα έργα υποδομής, όπως δίκτυα και δρόμοι. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Θέρμης Θεόδωρο Παπαδόπουλο, ο προϋπολογισμός των έργων υπολογίζεται σε 16 εκατ. ευρώ, ωστόσο η δημοτική αρχή κατάφερε, όπως είπε, δεδομένης της ανάγκης να προστατευτούν αυτές οι περιοχές από πλημμυρικά φαινόμενα, να διαθέσει 3,5 εκατ. ευρώ για τη δημοπράτηση γεφυρών. “Ήδη χρηματοδοτήσαμε με 130.000 ευρώ από ίδιους πόρους τη μελέτη για την αντιπλημμυρική προστασία των έργων διευθέτησης του χειμάρρου Πανοράματος- Θέρμης και Τριαδίου -Θέρμης Βαθυλάκκου”, δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος. Εξήγησε μάλιστα ότι στο εξής θα διεκδικήσει τα απαιτούμενα κονδύλια, προκειμένου τα έργα να αρχίσουν το συντομότερο δυνατό.

Ποιοι είναι οι χείμαρροι 

Η μελέτη αναφέρεται συγκεκριμένα στη διευθέτηση των δύο ρεμάτων στην περιοχή επέκτασης του δ.δ. Θέρμης, μήκους 3,76 χλμ., και του Τριαδίου, μήκους 3,7 χλμ. Σύμφωνα με τους μελετητές, το πρώτο είναι ρέμα εποχιακής ροής, το οποίο κατά το παρελθόν δεν έχει να επιδείξει σημαντικά πλημμυρικά επεισόδια.  Έτσι, γίνεται προσπάθεια διευθέτησης, η οποία θα προστατεύσει τόσο την κατοικημένη περιοχή όσο και τις καλλιεργούμενες εκτάσεις. Το υπό διευθέτηση ρέμα Θέρμης - Πανοράματος αποτελείται από δύο κλάδους και ξεκινάει από την είσοδο του οικισμού.
Ο δεύτερος χείμαρρος Βαθύλακκος πηγάζει από τον ορεινό όγκο του Χορτιάτη και διανύει διαδρομή 13,58 χλμ. Το υπό διευθέτηση τμήμα βρίσκεται ΝΑ του οικισμού της Θέρμης, εκεί όπου ο χείμαρρος εξέρχεται από τον ορεινό όγκο προς την πεδινή έκταση της Θέρμης. Χωροταξικά η περιοχή ανήκει στην περιαστική ζώνη του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, στη ζώνη δηλαδή η οποία, σύμφωνα με το Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης, προγραμματίζεται να παραλάβει λειτουργίες και δραστηριότητες του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Της Φανής Σοβιτσλή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου