Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Αντιπλημμυρική προστασία στη Θέρμη

Ένας χρόνος πέρασε από τον θάνατο  ενός δημότη  Θέρμης από τα ορμητικά νερά χειμάρρου.
Τις περιοχές όπου θα κατασκευαστούν τα δύο μεγάλα έργα αντιπλημμυρικής προστασία της Θέρμης επισκέφτηκε σήμερα ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών, & Δικτύων κ. Γιάννης Μαγκριώτης.
Αμέσως μετά ο κ. Μαγκριώτης δήλωσε «Μέχρι πρόσφατα στη χώρα μας η αντιπλημμυρική προστασία ερχόταν μετά από έκτακτα και δυσάρεστα γεγονότα. Είχαμε επεκτάσεις πόλεων χωρίς τις αναγκαίες υποδομές, είχαμε καταλήψεις ρεμάτων, αυθαίρετες καταπατήσεις και γι’ αυτό σ’ όλη τη χώρα μας, ζούμε ακόμη, ιδιαίτερα λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, αποτέλεσμα των κλιματικών αλλαγών, τραγικά γεγονότα. Αυτό προσπαθούμε να το ανατρέψουμε μέσα από ένα συνολικό σχεδιασμό για όλη τη χώρα. Τόσο για τα πολεοδομικά συγκροτήματα, τους αστικούς οικισμούς, όσο και για ευρύτερες γεωγραφικές περιοχές. Η Θεσσαλονίκη δεν μπορούσε να εξαιρεθεί από αυτή την πραγματικότητα. Διαμορφώσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο τα τελευταία χρόνια το οποίο καλύπτει τις βασικές ανάγκες και ολοκληρώνει τις βασικές υποδομές για μια ουσιαστική αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης. Το ύψος του είναι 180 εκ ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ένα πολύ σημαντικό μέρος από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, και από την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο Δήμος προετοίμασε τις μελέτες και είμαστε εδώ σήμερα, ένα χρόνο μετά, για να πούμε ότι ξεκινάνε  οι εργασίες για την κατασκευή αυτού του αντιπλημμυρικού έργου που δυστυχώς στα τέλη του 2010 μας έφερε καταστροφές και την απώλεια μιας ζωής.
 Θυμόμαστε όλοι εκείνα τα τραγικά γεγονότα και την αυταπάρνηση του Δημάρχου και των συνεργατών του για να σώσουν τους ανθρώπους. Είχαμε τότε δεσμευτεί πως πολύ γρήγορα θα βρούμε τους πόρους και τους βρήκαμε, είναι εθνικοί από τους λίγους εθνικούς πόρους, 3.500.000 ευρώ για να χρηματοδοτήσουμε αυτό το έργο. Ο δήμος ολοκλήρωσε γρήγορα τη μελέτη,  έχει εγκριθεί η σύμβαση από το ελεγκτικό συνέδριο και στον επόμενο μήνα ξεκινούν οι εργασίες οι οποίες θα κρατήσουν ένα  χρόνο.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Μαγκριώτης  δήλωσε ότι: στη Θέρμη δημοπρατήθηκε ένα ακόμη μεγαλύτερο έργο, του οποίου ο προϋπολογισμός  είναι 11,2 εκ. ευρώ, το οποίο μελετήθηκε από το Δήμο Θέρμης. Το έργο αυτό πιστεύουμε ότι θα έχει ανάδοχο μέσα στο Φλεβάρη, θα ξεκινήσει το καλοκαίρι  και θα ολοκληρωθεί σε 18 μήνες. Τα δύο έργα μαζί καλύπτουν ουσιαστικά την αντιπλημμυρική προστασία της Θέρμης.»
 Την ικανοποίηση του εξέφρασε ο Δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος ο οποίος τόνισε ότι «Σήμερα σηματοδοτείται και με την παρουσία του υπουργού το ξεκίνημα ενός έργου καθώς πλέον έχουμε εργολάβο. Ξεκίνησε μια ουσιαστική προσπάθεια με την πρωτοβουλία του κ. Μαγκριώτη και υλοποιούνται στη Θέρμη δύο πολύ μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα. Ένα είναι αυτό που αφορά τη γέφυρα του ρέματος που κόστισε και τη ζωή ενός συμπολίτη μας, και ένα ακόμη μεγαλύτερο της τάξεως των 11,2 εκ. ευρώ που θα προφυλάξει από πλημμύρες όλη την επέκταση των 4.000 στρ που έχει κάνει ο Δήμος γύρω από τον οικισμό της Θέρμης. Είναι πολύ σημαντικά έργα για μας και για τους πολίτες και θα ήθελα  για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω τον Υπουργό για την προσπάθεια και τη συμπαράστασή του στην χρηματοδότηση και υλοποίηση αυτών των έργων των οποίων τις μελέτες είχε ήδη ολοκληρώσει ο δήμος Θέρμης.» συμπλήρωσε ο κ. Παπαδόπουλος.
Σε  ενημερωτική εκδήλωση παρουσιάστηκαν  οι μελέτες  για τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της Δ.Κ. Θέρμης στους κατοίκους και στους φορείς του Δήμου Θέρμης.
Τα έργα αυτά είναι:
1)    Διευθέτηση ρεμάτων περιοχής επέκτασης Δ.Κ. Θέρμης. Ο προϋπολογισμός  του έργου ανέρχεται στα 11.320.000 € και χρηματοδοτείται από το  πρόγραμμα Ε.Σ.Π.Α.
2)    Διευθέτηση ρέματος στη Δ.Κ Θέρμης από τον οικισμό Θέρμης ως το γήπεδο Τριαδίου. Μελέτη ευρύτερης περιοχής τεχνικών έργων  Τ6.1-Τ6.2 (περιοχή «Θεσσαλός»). Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 3.500.000€ και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου