Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Ποιοι είναι οι "Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας Μίκρας" ?



Το Σωματείο «Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας Δήμου Μίκρας», προέκυψε μετά από πρωτοβουλία των κατοίκων του Δήμου Μίκρας που παρακολούθησαν το πρόγραμμα αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών «Προστατεύω τον εαυτό μου και τους άλλους» (ΠΡΟ.Τ.Ε.Κ.Τ.Α.), της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας, που υλοποίησε ο Δήμος από το Σεπτέμβριο έως και το Νοέμβριο του 2008.
Μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών, τον Ιούλιο του 2008 εγκρίθηκε το καταστατικό του Σωματείου, ενώ το 2010 οι «Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας Δήμου Μίκρας» εντάχθηκαν στο Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (Αριθμ. Μητρώου 13/2010).
Σκοπός του Σωματείου είναι μέσα από τη διαρκή εκπαίδευση των μελών του, να είναι σε θέση να συνδράμει το συνάνθρωπο και να συμβάλλει στην προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας του από φυσικές, τεχνολογικές και λοιπές καταστροφές, που προκαλούν καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.

                       
Συγκεκριμένα, μέσω του Σωματείου επιδιώκεται:
  1. Η ενεργοποίηση των εθελοντών - μελών του στην περιοχή και η συμμετοχή τους στο συντονιστικό όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μίκρας.
  2. Η ανάληψη πρωτοβουλιών σε θέματα πρόληψης και η καταγραφή των ιδιαιτεροτήτων και των προβλημάτων κάθε περιοχής του Δήμου, με στόχο την ετοιμότητα των μελών της ομάδας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
  3. Η συνεχής εκπαίδευση των μελών του Σωματείου σε τεχνικές διάσωσης, πρώτων βοηθειών και παροχής εξειδικευμένης βοήθειας.
  4. Η προσφορά βοήθειας στους πολίτες, σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών (σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές, ατυχήματα, χιόνια κλπ.).
  5. Η συμμετοχή των εθελοντών - μελών του Σωματείου σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και η προσφορά σε υλικό και έμψυχο δυναμικό στο πλαίσιο της διάσωσης.
  6. Η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε θέματα εθελοντισμού, διάσωσης και πρώτων βοηθειών και η διάδοση της ιδέας του εθελοντισμού, με στόχο την εθελούσια συμμετοχή των πολιτών στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και η ενίσχυση της οικολογικής και περιβαλλοντικής τους συνείδησης.
  7. Η προώθηση της κοινωνικής συμμετοχής μέσα από τη συνεργασία με συλλόγους και φορείς της περιοχής, καθώς και με το Τοπικό Συμβούλιο Νέων, αλλά και η συνεργασία με κρατικές και μη κρατικές οργανώσεις που μετέχουν στο σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου